Ülkücülük hiçbir şekilde macera gerektirmez ve aynı zamanda boş ve lüzumsuz tarifleri de içermez.
Ülkücülük, Türk milletinin en kısa, yoldan, en kısa zamanda Türk milletinin ve Türk uygarlığının diğer milletlerden üstünlüğe yükseltilmesi ülküsüdür.
O zaman yükselmiş, güçlü ve kalkınmış bir Türk Milleti ancak İslama ve insanlığa hizmet edebilir.
Allahın himayesinde olan yüce dinimizi savunuyorum diye ortaya çıkanlar,dinimizi siyasetle bir tutup oradan,buradan öğrendikleri birkaç kelimeyle siyaseti süsleyen aslında din olgusunu da bilmeyen hatta derinliği olmadığı için dininin gereklerini de yerine getirmeyen insanlardır.
Ülkesini tasada , kaderde ve kıvançta mutlu bir hayata erdirilmesi için çalışıp siyasi fikir üreteceği yerde parti imamlığına soyunan bu gibi insanlar Türk siyasetine, çevrelerine ve yüce dinimize zarardan başka bir şey veremezler.
Siyaseti dini amaçlar için kullanan insanların Türk Milletinin kimseye muhtaç olmadan ayakta durabilmesini sağlayacak bir siyaseti her çeşit korkudan, baskıdan uzak olarak, hür ve müstakil bir Türkiye için amaç edinmeleri gerekir.
Bu bir ülküdür aynı zamanda Türk vatandaşı olan herkese karşı ilgi ve sevgi göstermek, Türk milletinin mutluluğu için çalışmak ve Türkiye'yi ve Türk insanlarını risklere, tehlikelere sokmadan çağlar üzerinden sıçratmak, maneviyatı yüksek, inançlı, başları dik nesiller yetiştirmektir.
Mücadelemizin zamanı mekanı ve durağı yoktur .
Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ